Verzilverlening: verbouwen met uw overwaarde

Wilt u uw woning aanpassen of verbeteren en daarvoor de overwaarde in uw huis gebruiken? Dat kan sinds 2018 met de Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Hiermee wordt het mogelijk om ‘het geld uit de stenen’ te halen. Zo financiert u een verbouwing met de overwaarde en blijft uw besteedbare inkomen hetzelfde. Eind 2018 kunt u ook in gemeente De Wolden van deze Verzilverlening gebruik maken.

Liefst zo lang mogelijk thuis

De Verzilverlening is een jaar na de Blijverslening ingevoerd. Beide hebben hetzelfde doel: oudere inwoners die hun woning willen aanpassen helpen met de financiering. "Dat we steeds ouder worden is een gegeven. Ook dat de meeste mensen het liefst zo lang mogelijk in hun omgeving blijven wonen. Onze huidige woningvoorraad is daar alleen nog niet klaar voor”, stelt SVn-directeur Jan Willem van Beek.

Waarom de Verzilverlening? 

De Verzilverlening is er volgens SVn voor de grote groep mensen die niet voldoende inkomen heeft om een lening aan te gaan omdat hun kapitaal in de stenen zit. Tegelijkertijd hebben ze wel veel overwaarde opgebouwd. Van Beek: “Er zijn ook senioren die misschien net een lening kunnen financieren, maar bang zijn voor stijgende zorgkosten of energielasten. Hoe voorkom je dat mensen straks in een prachtige aangepaste woning zitten, maar geen geld meer hebben voor sociale activiteiten?” De Verzilverlening kan hierbij helpen.

Hoe werkt de Verzilverlening? 

Als uw gemeente de Verzilverlenig aanbiedt, sluit u als woningeigenaar een hypothecaire lening af bij de gemeente. Deze lening is gebaseerd op de overwaarde van uw huis. De gemeente bepaalt aan welke woningverbeteringen u het bedrag dat u leent mag besteden. De Verzilverlening heeft geen gevolgen voor uw maandelijks besteedbaar inkomen. “In feite wordt met ‘stenen’ betaald”, schetst Jan Willem van Beek. Met de Verzilverlening maakt de gemeente het mogelijk aanpassingen en verbeteringen uit te voeren door ze te financieren met de overwaarde. Gemeenten en provincies bevorderen op die manier dat woningen veiliger en comfortabeler worden.

"Voor de Verzilverlening betaalt u maandelijks geen rente en aflossing. Omdat de rente jaarlijks bij de schuldrest opgeteld wordt. Aan het einde van de looptijd, bij verkoop van uw woning of overlijden van de langstlevende schuldenaar moet de lening afgelost worden. De Verzilverlening heeft geen invloed op wat u maandelijks kan uitgeven."
Bron: Verzilverlening SVn

De Verzilverlening: afsluiten via uw gemeente

Om als inwoner een Verzilverlening te kunnen afsluiten moet de gemeente waarin u woont deze Verzilverlening aanbieden. Gemeente De Wolden introduceert de Verzilverlening eind 2018. Vanaf dat moment kunt u ook in gemeente De Wolden uw overwaarde verzilveren en gebruiken voor woningverbeteringen. Op deze site wordt u hierover nader geïnformeerd.