Lang zult u wonen in gemeente De Wolden

Als u ergens met veel plezier woont, wilt u daar het liefst blijven wonen. U kent de buurt, de buren en uw huis is volledig ingericht naar uw wens. Door de jaren heen verandert u eens wat aan uw huis, zodat het weer geschikt is voor een volgende fase in uw leven. Er komen kinderen, of ze gaan juist weer het huis uit. U hebt een kantoor of praktijkruimte aan huis en als u stopt met werken kunt u deze ruimte voor iets anders gebruiken. Uw huis verandert steeds mee met uw persoonlijke situatie.

Langer zelfstandig thuis wonen

Als u wilt blijven wonen waar u nu woont, ook als u ouder wordt, is het verstandig op tijd na te denken over de vraag of uw huis daar ook geschikt voor is. Misschien wordt u moeilijker te been. U kunt dan nadenken over oplossingen zoals een traplift, een antislipvloer in de badkamer, een slaapkamer op de begane grond. Belangrijk is dat u daar nu over nadenkt, niet als het eigenlijk al te laat is.

Oud-wethouder Jan ten Kate, gemeente De Wolden

Vooruitzien is belangrijk

Zoals mevrouw ten Kate ook gedaan heeft. De moeder van oud-wethouder Jan ten Kate is een nog vitale oudere die zelfstandig woont in Koekange. Dit is niet vanzelfsprekend voor iemand van 88 jaar. Oud-wethouder Jan ten Kate: “Het is een enorme stap om te verhuizen, vooral voor ouderen. Weg uit het vertrouwde dorp en omgeving. Gelukkig zijn er mogelijkheden om langer in de eigen omgeving en eigen huis te blijven. Je moet er alleen wel op anticiperen. Het enige wat mijn moeder nu nog belemmert in haar eigen woning? De grote tuin. Maar ze heeft kleinkinderen die haar helpen.”

De gemeente faciliteert

Binnen gemeente De Wolden zijn er veel particuliere woningeigenaren. Oud-wethouder Jan ten Kate: “Soms zijn de aanpassingen die aan een woning gedaan moeten worden niet groot. Maar een kleine oplossing kan een groot verschil maken. Wel de beugel naast het toilet plaatsen, een extra lichtpunt of een extra stevige trapleuning kan er voor zorgen dat iemand weer vooruit kan. Maar dan is het wel belangrijk dat inwoners bewust hier mee bezig zijn. Wij willen helpen met deze bewustwording en daarnaast helpen we ook met het doorpakken en het realiseren van de verandering in huis. Zo zijn we druk bezig met het inzetten van de Verzilverlening. Voor inwoners die niet meer bij een bank kunnen lenen, zij kunnen wel bij de gemeente terecht.”

Financiële mogelijkheden

Gemeente De Wolden biedt inwoners die hun woning willen verbeteren De Verzilverlening aan. Ook is gemeente De Wolden bezig met het beschikbaar stellen van de Stimuleringslening. Een lening waarmee inwoners onderhoud, renovatie of restauratie en verbeteringen om of aan de woning financiert tegen gunstige voorwaarden.